Subsidie voor je bedrijfsplan duurzame landbouw (SABE)

Wil je je agrarisch bedrijf verduurzamen naar extensieve, natuur inclusieve, kringloop- of biologische landbouw, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je hulp nodig om je plan goed uit te werken? Het Rijk stelt af en toe geld beschikbaar om ondersteuning in te huren bij het maken van je duurzame bedrijfsplan. Bij de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) kun je wee keer per jaar subsidie of een voucher aanvragen. De honorering is in volgorde van binnenkomst.

Foto kruidenrijk grasland, Walter Jaaltink

Bedrijfsplan voucher 

Met de bedrijfsplan voucher kun je 80% van de kosten voor het opstellen van je bedrijfsplan retour ontvangen, met een maximum van 6.000 euro. De basis voorwaarde is dat het plan gefundeerd is op duurzaamheid. Het plan moet tevens in te gaan op de vraag waar je nu met je bedrijf staat en waar je naartoe wil groeien de komende 5 jaar. Voor de meeste mensen is dit budget ruim voldoende om een goed plan te maken.

Waar moet je rekening houden is dat je in je plan minimaal 5 van de 8 duurzaamheidscriteria moet opnemen. In het traject heb je tijd genoeg om te verkennen welke aspecten het beste bij je passen. Het betreft:

  • minder uitstoot van stikstof (verplicht onderwerp)
  • minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
  • minder uitstoot van broeikasgassen
  • minder uitstoot van nitraat
  • grotere biodiversiteit
  • meer duurzaam bodembeheer
  • meer hergebruik van veevoer
  • meer dierenwelzijn en diergezondheid

Het kan zijn dat om je plan er meerdere specialisten bij betrokken moeten worden om je plan compleet te maken.

Gecertificeerd agrarisch adviseur

Je kan gebruik maken van deze regeling als je samen werkt met een of meer agrarisch adviseurs, die gecertificeerd zijn in het BAS register. In het geval van het maken van een bedrijfsplan organiseer je dat met een agrarisch adviseur die gecertificeerd is voor het onderdeel verdienvermogen en/of bedrijfsovername (code: E4 of E3).

Je hebt een jaar de tijd om het geld te besteden. Maar let op: De aanvraagperiode is relatief kort van 1 november tot 15 december 2021. De honorering is in volgorde van binnenkomst.

Meer weten?

Neem gerust contact op. Ik heb de benodigde certificering om je te helpen met je duurzame bedrijfsplan en deze subsidieaanvraag. Voor specialistische vragen heb ik een betrokken netwerk van senior en junior professionals met allerlei expertise. Mijn eigen specialisatie betreft het persoonlijk proces van idee naar uitvoering en inhoudelijk natuur inclusieve landbouw, landschapsbeheer en – ontwerp en bedrijfsnatuurplannen.

Ook kan je een deel van het proces in een groep collega’s doen. De meeste boeren leren immers liever van andere boeren, dan van buitenstaanders. Vragen staat vrij. Als je een berichtje stuurt met je telefoonnummer en bereikbaarheid, dan bel ik je.

    Je naam

    *

    Je email (dan kunnen we je terug mailen)

    *

    Onderwerp

    Je bericht

    Neem de karakters over (anti-spam)

    captcha

    *) verplichte velden


    Comments are closed.