Hoe verbind je je met je nieuwe omgeving? – en ga je ook je eigen gang :)

Interview met Leen Doeve en Tineke Booi, mei 2021 

“Neem één strekkende kilometer Langbroekerdijk, van de brug bij kasteel Sterkenburg tot de brug bij de ingang naar landgoed Beverweerd, en je hebt zo honderd verhalen van bewoners, deskundigen en mensen die er werken over natuur, geschiedenis, bedrijvigheid en de discussies over de toekomst”. Tineke en Leen zijn nieuwe bewoners aan deze dijk en hebben het initiatief genomen van deze verhalen een documentaire te maken.

Als ik vanaf de Langbroekerdijk hun erf op rijd, ga ik tussen twee woonboerderijen door. Het oorspronkelijke erf is gesplitst. Achter op het erf is een wijds uitzicht. Ik kijk langs een lijn van jonge knotbomen, van meer dan een kilometer lang, richting Driebergen. Wat een rust. De vogels kwetteren onvermoeid en af en toe roffelen voorbijkomende landbouwmachines de bas. Het is een stralende hemelvaarts ochtend met hollandse wolkenluchten.

Maak je erf goed

Het erf ligt erbij alsof het altijd zo geweest is. Het ziet er netjes en gezellig uit, zonder clean te zijn. De moestuin en de hoogstamboomgaard liggen als vanouds naast de boerderij. Daarachter de bijgebouwen met nog een 20 meter extra grond waar binnenkort een klein voedselbosje komt. Toch wonen Leen en Tineke hier pas 7 jaar en was het erf helemaal kaal grasland toen ze het overnamen van de boer.

Te gast bij De Weide Blik

Tineke en Leen verhuren de deel aan maatschappelijke groepen in de kunst en cultuur sector én de natuur en erfgoed sector. Ook deze hebben ze smaakvol en eenvoudig verbouwd en ingericht. Zo kan je er kleinschalige concerten en exposities beleven en trainen of vergaderen met (in coronatijd maximaal)15 personen. Catering betrekken ze uit de streek. De gasten zijn verbonden aan de kennis en liefhebberijen van Leen en Tineke. Beiden zijn echte verbinders. Dat zie je ook terug in hun project: 

1 kilometer dijk – en zover je kunt kijken…

In 2017 hadden ze zin in een nieuw project en werden geïnspireerd door het boek van prof. Joop Schaminee van de WUR: Venster op Dreischor, een klein dorp in Zeeland, waar een kilometerhok (onderzoeksgebied) werd beschreven op 12 thema’s. Aangezien een vierkante kilometer in dit gebied 100% gras kan zijn, kozen ze voor de variant van een kilometer lengte. Precies de afstand tussen twee bruggen van de landgoederen. 

Foto van de schets voor de documentaire 1kilometerdijk

Overbuurman Wim werkt bij RTV Utrecht: “En ja, dan is de link snel gemaakt”, grijnst Leen, “logisch dat het een documentaire serie wordt, toch?”.

Horen ze er nu echt bij? 

Het project heeft hen zeker nog meer verhalen en mooie contacten opgeleverd in de omgeving. Leen: “Anderen in hun waarde laten staat voorop, wij zijn immers in hun stankcirkel gaan wonen”. En leren luisteren naar hun kennis en kunde. Wel zelf contact maken en helpen als dat kan, bijvoorbeeld de oude buurman helpen verhuizen naar het dorp (zie aflevering 6). En het project helpt de ondernemingen langs de kilometer dijk aan extra naamsbekendheid.

Verder moet je je eigen gang gaan. Ze zien vanzelf wat je doet. Als dat in de omgeving past wordt dat zeker gewaardeerd. Dat doe je natuurlijk ook voor jezelf. Je bent hier toch komen wonen, omdat je het zo mooi vindt?

Tot slot – wat kan je van hen leren?

Je verbinden met je nieuwe omgeving kan op verschillende manieren. Bij Tineke en Leen, zie het omgevingsbewustzijn terug in de erfinrichting, hun ondernemerschap en contact met de buurt. Het gaat over de geschiedenis van de plek, de bodem, het landschap en de mensen met hun verhalen. Je hoeft natuurlijk niet zelf een docu te maken. Wel kun je je omgevingsstudie voor je eigen plek opbouwen volgens de thema’s van de verschillende afleveringen van 1 kilometer dijk.

En nu?

  • Geniet van de eerste aflevering van de documentaireserie “1 kilometer dijk” om Leen en Tineke zelf te zien en te horen. Als het je aanspreekt, kijk je de rest vanzelf.
  • En ga mee op excursie 26 augustus 2021. Mini cursus: een levendig erf ontwikkelen met het landschap en de verhalen van de streek. Lees meer >>

Links: www.deweideblik.com & www.1kmdijk.nl

, , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Eline van de Veen
Eline van de Veen
2 jaren geleden

1
0
Would love your thoughts, please comment.x