Bomen en struiken zien we vaak als landschap. Het is goed voor biodiversiteit en het is een mooie groenzone rond je productie. Met agroforestry krijgen bomen en struiken een grotere plek. Je herstelt het eco-denken in je hele bedrijfsvoering. Dan denk je: Welke bomen kan ik planten? Helaas is dit de meest gestelde, verkeerde startvraag. Maar waarom, en met welke vraag begin je dan wel?
Nieuwe koers
Agroforestry is geen verhaal over landschapsgroen of houtteelt. Agroforestry staat in de belangstelling vanwege discussie over klimaat, biodiversiteit, bodemecologie en kringloop, natuur inclusief en circulariteit. Weer nadenken over bomen en struiken in je bedrijfsvoering geeft je een nieuwe ecologische 3D-bril. Je kijkt niet naar je platte perceel, maar je productie gaat de hoogte in. Die bril is niet exclusief voor de biologische landbouw. Het helpt ook gangbare bedrijven met een nieuwe kijk. Agroforestry heet in het GLB 2023 ‘boslandbouw’. De GLB onderstreept dat bomen en struiken niet gescheiden meer zijn van agrarische productie. Dat is echt een nieuwe koers.
Startvraag
Al vanouds hadden bomen en struiken een rol in de agrarische bedrijfsvoering. Ze hadden een functie als windsingel of veekering, of ze produceerden iets wat nodig was op de boerderij, zoals palen, bouwhout, noten, fruit. Daarom stellen wij dat je vanuit je bedrijfsvoering je wensen voor de rol en productie van bomen en struiken eerst moet nagaan. Voor ons de juiste startvraag: Wat kun je met bomen en struiken in je akkerbouw, tuinbouw of veehouderij verbeteren? Kortom, welke oogst wil je voor eigen gebruik of nieuwe afzet? Als je bomen en struiken als landschapsgroen beleeft, is onderhoud een extra klus. Dit kost geld en is gedoe met subsidies. Als je bomen en struiken als deel van je productie ziet, wordt het anders. Dan levert het wat op.
Voor ons is het de beste strategie om te starten met de ontwikkelingsvragen of wensen van je bedrijf. En daarna te kijken hoe bomen en struiken van waarde zijn in de oplossing. Gaat jouw vraag over kringlopen, bodem of kostenvermindering? Of over nieuwe afzet, eigen veevoer of nieuwe tak voor productiespreiding? Als je dat weet, kom je pas bij de vraag: Welke bomen en struiken horen hierbij en passen op mijn bodem en binnen de regeltjes? Daarom: agroforestry of boslandbouw begint met het denken over de oogst!
Met dank aan Helmer Wieringa & Xavier San Giorgi