Net als vroeger willen we weer naar landschappelijke beplantingen met een functie. Toen was het brandhout uit de hakhoutsingel, wilgentenen voor vlechtwerken of fruit uit eigen huisboomgaard. In deze tijd mogelijk een functie voor de kringloop op het eigen bedrijf of als aanvullende teelt voor de verkoop. Zo zorgen we dat het groen in ons landschap weer een functioneel wordt en minder afhankelijk is van subsidies.
Onder het motto: Biodiversiteit moet je vermarkten” zijn in het project Lekker Landschap houdbare producten ontwikkelt van gemakkelijke wilde kruiden, die goed groeien in combinatie met bomen en struiken. Door deze aan te planten als heggen of houtsingels, verfraaien we het landschap, kan de boer wat bijverdienen en zorgen voor meer biodiversiteit. Bekijk hier de introductie webinar Lekker Landschap >>
Gratis werkboek Lekker Landschap
Een kleinschalig en lokaal product, dat het landschap mooier maakt en renderend is voor de boer, is zeker niet vanzelfsprekend. Dat vraagt om vernieuwing in de hele keten van teelt, oogst, verwerking en verkoop. Het werkboek neemt je mee in het maken van houdbare producten geteeld in lijnvormige landschapselementen. Op basis van drie jaar experimenteren in het project Lekker Landschap Kromme Rijn hebben we een werkboek opgesteld over alle aspecten in de keten van teelt, oogst, verwerking en verkoop, die nodig zijn om het tot een succes te maken. Zo kan je als geïnteresseerde boer, verwerker of collectief het concept grondig bestuderen en beginnersfouten vermijden.
Je kan het werkboek downloaden op de website van Lekkerlandschap>>
Meer informatie over het project lees je hier >>
Weer wat nieuws, een nieuwe hype, en weer subsidie. Een boer gaat echt niets kleinschaligs doen. En er is niet nieuws, alleen de subsidie. Jammer van die trends, terwijl het slechts duurt tot de volgende trend. Wij bestaan al 13 jaar om onze grond zonder plan, subsidie of wat ook. Omdat we geen plan hebben kunnen we alles. Met zo’n plan en subsidie kun je niets.
Hoi Willy, ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt over besteding van belastinggeld. De projectgroep voelde dat dilemma ook. Juist daarom zijn de resultaten van dit project vrij beschikbaar voor belangstellenden via een werkboek. En hebben de partners in de korte keten ook veel onbetaalde tijd in dit experiment gestoken. Het praktijkonderzoek zelf gaat juist over landschapsbehoud zonder subsidies. Een werkwijze die je kan zien als groene verbreding met een bijverdienste voor boeren of buitenlui. Ook wij zien het zeker niet als hoofdteelt. Of, en bij wie de werkwijze aanslaat is inderdaad afwachten. We blijven leren. Ik nodig… Lees verder »