Community landbouw Hof van Twello

Aangevuld 3 augustus 2020

Werk aan de winkel van Hof van Twello. 25 – 40 burgers zorgen samen dat de schappen jaarrond gevuld zijn. Hoe werkt dat?

Vrijwilligers?

In ruil voor heerlijk te bewerken grond, biologische compost en mest bewerken de moestuinders de helft van hun perceel voor de landwinkel. Op de andere helft telen zij voor eigen gebruik.

25.000 euro

bespaart bedrijfsleider Gert Jan Jansen jaarlijks aan personeelskosten in ruil voor extra grond, compost en mest. En natuurlijk organisatie en begeleiding. Deze manier van werken kan ook andere bestaande, lokaal gerichte bedrijven versterken. Naast de beperking van arbeidskosten voor de boer, geeft het bevrediging van moderne behoeften bij de betrokken burgers. 

“Nieuwe Meente”,  noemt hij deze nieuwe vorm van samenwerken. Bekijk zijn toelichting (8 min):

Betrouwbaar?

Op de Hof van Twello werkt het al 11 jaar (2020). De zakelijke afspraken worden vastgelegd in  een sociaal contract. Voor de productie voor winkel ben je medewerker. In het gebruik van de gemeenschappelijke grond heb je te maken met spelregels.

De telers delen in de winst van de verkoop in de winkel. Gemiddeld krijgen zij evenveel als een teler, die het aan de handel verkoopt. Een eerlijke deal dus, plus gratis grond, mest en compost en 10% korting op tuingerelateerde producten in de winkel én de helft van de grond. 

Wederkerig

 “Je krijgt wat, maar je moet er wel wat voor doen.”
Even wennen voor de startende tuinder: ‘vrijwillig’ produceren volgens afspraak. Echter samen successen en tegenvallers delen is een stimulerende ervaring en inspirerend voor je eigen teelt.

Deeleconomie

Delen en verdienen zijn geïntegreerd in deze nieuwe vorm van economie. Kleinschalig, lokaal én rendabel. Zo iets bedenk je niet op een namiddag. Op de Hof van Twello groeit de samenwerking door te doen, te ervaren en te blijven ontwikkelen. Lees verder in (het gratis E-book) Ondernemend Buitenleven (hoofdstuk 2.5).

Participeren is hier geen vrijwilligerswerk. In deze nieuwe meente is het partnerschap: samen werken, verdienen en genieten van bijkomende voordelen. Deel gerust je reactie of vragen onder dit artikel.

Wil je zelf een plan maken?

Schrijf je dan in voor de eerstvolgende leergang voor initiatiefnemers in het buitengebied.

Gerelateerde artikelen >>

, , , , , , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x