Bezield leven, natuurlijk wonen

ger binnen gers buiten

Wonen in de natuur

De houtkachel staat in het midden van de ronde tent en zorgt voor warmte en verdrijft het vocht. Om de kachel zijn er verschillende plekjes voor koken, slapen, werken en ontspannen ingericht. Alle woonfuncties zijn terug gebracht tot de basis. Droog, warm, ruimte voor samenzijn en internet.

Baudy Wiechers en Arnoud Kas woonden 6 jaar met hun 3 tieners in de natuur. Eerst in 2 tenten en later in 3, zodat de 2 grote nog thuiswonenden kinderen hun eigen ruimte konden hebben. De grootste tent heeft een “huiskamer”, keuken, ouderlijk bed en de 2 werkplekken van de ouders. Sanitaire voorzieningen gebruiken ze van de camping. De tenten staan aan de rand van een bosrijke camping. In de winter heel rustig, in de zomer met wisselende buren.

Droom: democratisch onderwijs

Vanuit Gelijkwaardigheid Verantwoordelijkheid nemen waardoor Vrijheid ontstaat is in het gezin een belangrijke drijfveer in hun leven. Baudy en Arnoud willen hun kinderen op die manier opvoeden en vonden destijds geen passende school. Het idee zelf een democratische school  op te richten werd geboren. Zodat zij echt vanuit hun innerlijke waarden zouden kunnen opvoeden en onderwijzen.

De school was een belangrijke drijfveer in hun woonkeuze. De start vond plaats in hun ruime vrijstaande woning. Daarna kochten ze een royale woonboerderij met voldoende extra ruimten die ingericht konden worden voor de school. De boerderij was al in hun bezit toen bleek dat de benodigde vergunningen echt niet rond zouden komen. Te snel gekocht. Ze beleefden een spannende periode toen de vrijstaande woning nog niet verkocht was, de boerderij ook weer te koop stond en Arnoud zijn internationale baan opzegde om een burn-out te voorkomen.

De oudste zoon ging als 13 jarige naar een democratische school op ruim een uur reizen afstand. De reiskosten waren zelfs nog hoger dan de kosten van deze particuliere school. Toen de andere kinderen ook graag naar deze school wilden, besloot het gezin te verhuizen en opnieuw een prachtig pand achter zich te laten.

Succesfactoren op een rij

  1. Democratisch onderwijs, hun hoger doel voor de kinderen is de belangrijkste drijfveer geweest achter hun keuzes voor wonen. Eerst keuzes voor ruime panden om zelf een school te kunnen huisvesten. De uiteindelijke vorm lijkt complementair. Het gewenste onderwijs buitenshuis en eenvoudig wonen in de natuur dicht bij de school.
  2. Loslaten is hun kracht. In heel korte tijd lieten ze 3 prachtige panden achter zich om hun doel te realiseren. In het 3e pand hadden ze zelfs veel tijd en geld geïnvesteerd om het naar hun eigen smaak te restaureren. Door het vastgoed los te laten konden ze het gewenste onderwijs en hun carrière switches financieren. Arnoud heeft destijds de switch gemaakt van een stressvolle, goed betaalde baan naar een succesvol eigen bedrijf in de muziek: Poptroubadour.
  3. Gezamenlijkheid in besluitvorming in het gezin is hun basis. Zulke rigoureuze keuzes maken kan alleen als je er allemaal achter staat. Iedereen in het gezin stond en staat er achter en heeft deze manier van leven mogelijk gemaakt. Baudy heeft hun besluitvorming op basis van gelijkwaardigheid in het gezin, inmiddels uitgewerkt in de CONSENT-methode® en ze publiceerde er een boek over. Een methode die nu de basis is voor haar bedrijf Infini.nu

Al met al een bijzonder authentiek verhaal. Wat raakt jou het meest? En wat zou je deze mensen willen vragen? Ik ben benieuwd.

Deel je reactie hieronder

zodat je vragen beantwoord kunnen worden en we samen ervan kunnen leren.
Succes en plezier met de realisatie van jouw eigen droom!
Eline

 

, ,

Subscribe
Abonneren op
guest
7 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
isaac
isaac
8 jaren geleden

Een heel inspirerend verhaal!
Dank je wel…
Hartegroet, Isaac

Stephan
Stephan
7 jaren geleden

Wat een leuk verhaal.
Wij hebben ook overwogen om in een gers te gaan wonen.
We zijn opzoek gegaan naar een plek maar konden er op korte termijn geen een vinden rond Haarlem heeft u nog tips ?

Gr Stephan

Jos
Jos
7 jaren geleden

Inspirerend en boeiend verhaal en zeer herkenbaar. Grappig, vooral ook omdat ik hier een beetje per toeval terecht gekomen en met al die zaken bezig ben. Het klopt wel denk ik; wat je echt wil, je eigen passies primeren en gaan voorop, de rest wordt dan vanzelf wel duidelijk. Mss is je eigen innerlijk weten de enige zekerheid die er is. Niet vastgoed of enig ander bezit. Je moet durven vertrouwen in jezelf. Maar dan nog, zoiets kunnen loslaten is niet zo evident. We zijn zo niet opgevoed om naar onze innerlijke stem te luisteren (en die te leren herkennen),… Lees verder »

Angela
Angela
3 jaren geleden

Geweldig!!!

Al jaren droom ik ervan om ooit ergens achteraf te wonen….dichtbij het bos of boerderij achtige omgeving…heel ander werk willen doen vanuit huis. Bijv een honden opvang te beginnen of iets anders waar we in de toekomst allemaal iets aan hebben? Maar hoe begin je als je niet veel eigen geld hebt en geen eigen huis…. fantasie genoeg! Nu nog een stappen plan😊

7
0
Would love your thoughts, please comment.x