Hoe word je eigenaar van Hotel de Marne – zelfs als je nog moet wennen aan samenwerken?

Vijf minuten voordat de gasten komen moeten de letters nog op de lichtbak worden geplakt. Erik en Richard zitten op hun knieën. Ik houd het stickervel zo recht mogelijk en relativeer gemopper. Het lukt goed genoeg. Nu nog de lichtbak boven de deur hangen. Vanavond heet Wongema: Hotel de Marne)*. Buiten is het pikkedonker. We zijn in Hornhuizen: een minidorp in ‘het niets dat boven Groningen gaat’.

Wongemalichtbak Hotel de Marne

Hier werken eigenzinnige buitenondernemers samen in Hotel de Marne. Een coöp die zich online presenteert als digitaal hotel. Zij zijn een lichtend voorbeeld voor mij en Seats4silence. Wat ik wil faciliteren met Seats4silence doen zij al onder hun eigen naam. Kleine ondernemers die met elkaar verbinden, samen werken en groepsgewijs presenteren en promoten. Zodat ze zichzelf kunnen blijven, van elkaar kunnen leren en gemakkelijker rendabel kunnen zijn.

Ik ben deze 9 december uitgenodigd om mee te denken op hun werkbijeenkomst. De groep gaat plannen maken voor 2016.

Al snel druppelt iedereen binnen. Mari komt zelfs op de fiets. Dikke jassen gaan uit en Erik maakt 25 losse kopjes verse koffie. We schuiven met z’n allen aan de grote stamtafel. Tijdens de kennismakingsronde vraagt Klaas of ik hier ben om aan de groep te verdienen. Ik ben verrast. Dat ik mij thuis voel, blijkt geen garantie voor vertrouwen. Met een knipoog leidt Richard ons naar de tweede fase in twee groepen.

Bijzonder persoonlijk

Om de grote kandelaar werkt de groep met Erik Wong aan de promotie van Hotel de Marne in de buitenwereld. Aan de stamtafel werkt de andere groep aan het aanbod. In beide groepen blijkt de persoonlijke gastvrijheid de kernkwaliteit. Juist het persoonlijke maakt verblijf in het hotel bijzonder. Bezoekers krijgen dagelijks individueel advies voor ‘programma’s’ op maat. De ondernemers verwijzen de gasten naar activiteiten, die het best bij hen passen. Gasten komen thuis in een lokaal netwerk met een persoonlijke benadering.

Ook in het samenwerken staat eigen identiteit centraal. In de aanbodgroep werken we aan een nieuwe agenda vanuit persoonlijke motivatie. Als je er niet bij was kun je onderstaande vragen alsnog voor jezelf beantwoorden.

Wat is jouw motivatie voor je bedrijf?

“Gasten naar hun zin maken en het Wad beleven”, zei Alice. Mari zei: “Nieuwe horizon bieden”. “Energie geven”, zei Richard. “Vergaderingen faciliteren”, Annelies. Ale: “Kwaliteit van het bestaan in de groene wereld”. Eric zei: “Het groene paradijs delen”.

En wat zeg jij? De wintertijd is een mooie periode om te evalueren. Vallen de doelen van je onderneming nog samen met die van je zelf? In het E-book Ondernemend Buitenleven (blz 35) vind je een handig overzicht om jezelf scherp te houden.

Hoe kan je Hotel de Marne)* gebruiken om jouw ideaal te bereiken?

Durf de coöp te gebruiken voor je eigen doelen. Dat voelt anders dan corvee. Voor de één ligt het accent op samenwerk en van elkaar leren. Voor de ander is de coöp vooral een manier om meer klanten te trekken. In beide gevallen geldt: hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt voor je eigen onderneming.

Idee uit de aanbodgroep

We kunnen als Hotel de Marne meer aansluiten bij publieksevenementen in de buurt. Zoals het Trekfestival, Nacht van Nacht en Nacht van Electra, David Bowie tentoonstelling, Dag van de Garnaal, enz.

Welk evenement is voor jou persoonlijk het meest interessant? En met wie wil je daar werk van maken? 

Vraag uit de promotiegroep

Erik vraagt de leden: Kun jij  Hotel De Marne)* als onderdeel van je eigen activiteiten zien? Jij bent ook eigenaar van Hotel De Marne. Het concept is gebaat bij die veelkleurigheid. De professionele, tijdschrift-achtige jas zou je misschien zelf niet kiezen. Die gezamenlijke vorm kan verwarrend zijn. Ben ik dat? Toch kan die jas, dat platform, niet zonder jouw inbreng.

Kortom

Soms lijkt het een paradox: jezelf versterken en samenwerken. Toch is dat de kracht van de coöp. Iedereen kan z’n eigen vorm daarin zoeken. En dat is een doorgaand proces. Klaas met Hotel de Marne

Vooral aan de borrel gaat dat prima. Ook Klaas blijkt aan de bar een gezellige gesprekspartner, die slim ondernemerschap wel weet te waarderen. Zijn reserves zijn nergens meer te bekennen. Hij neemt de lichtbak mee naar de kerstmarkt volgende week.

 

Wat nu?

Plan in de komende maand een lege dag in je agenda. Voor jezelf of samen met anderen. Die dag houd je vrij om je eigen plan te maken voor 2016. Op die dag bedenk je ook hoe je Hotel de Marne)*  het slimst zou willen benutten om je eigen doelen te bereiken.

Succes met je buitenonderneming in 2016.

Eline

PS:

  • In de Facebookgroep Seats4silence cocreatie zal ik de komende weken een paar vragen posten, die je kunnen helpen je jaarplan aan te scherpen.
  • Vervang zo nodig de naam: Hotel de Marne)* in deze post voor: Seats4silence, of de naam van je eigen ondernemersnetwerk.
  • Met dank aan Erik Wong voor de uitnodiging en de redactie bijdrage aan dit artikel.

 

 

, ,

Subscribe
Abonneren op
guest
4 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Riesjart
8 jaren geleden

Dank je wel Eline voor deze mooie bijdrage aan de ontwikkeling van ons hotel. Ik hoop je nog eens tegen te komen. Het was inspirerend en gezellig.

Kitty Kilian
8 jaren geleden

Mooi stuk! En, kwam je er nou om aan ze te verdienen? 😉

4
0
Would love your thoughts, please comment.x