Ontmoeten, ervaren, ontwikkelen

Seats4silence maakt deel uit van het ontmoetingsconcept Seats2meet.com. Op de Slotevent van de sharingweek in Utrecht 15 oktober jl. bracht Seats4silence natuur naar binnen. Als symbool voor de inspiratie van onze seats4silence locaties. Impressie van de workshop Ephemeral Art begeleid door kunstenaar Margreet Ubels. 

DSC06648De een zit op de knieën, de ander werkt gehurkt op de grond. In het begin klinkt er nog wat geroezemoes, maar al gauw wordt het vanzelf stil en dat is best bijzonder als je bedenkt dat we ons in de S2M030 locatie midden in Hoog Catherijne bevinden, waar de goed bezochte Slotevent plaatsvindt van de Week van de Deeleconomie. De deelnemers zijn afgekomen op de workshop Ephemeral Art van Seats4Silence, die ik voor het eerst in deze setting geef. Al zo lang als ik me herinner, raap ik materialen op in de natuur, omdat ze me intrigeren en ze aan mij verschijnen als een onverwachte schat die ik niet kan laten liggen. Sinds ik twee jaar geleden deze eigenschap zonder voorbedachte rade ben gaan cultiveren door het creëren van bloemenmandala’s, is er een stroom van positieve verandering op gang gekomen, zowel in als om mij heen.

Wat maakt Ephemeral Art zo bijzonder? Ephemeral komt van het Griekse woord ‘ephemeros’, wat letterelijk ‘één dag durend’ betekent en betreft meestal in de natuur gevonden voorwerpen, omdat daar de voorbijgaande aard van de dingen zo zichtbaar is. Juist deze kortstondigheid verhoogt de esthetische waarde en raakt ons diep van binnen. Hoe bijzonder is het dat je vandaag net deze gele bloem ziet bloeien in het licht van de oranje ondergaande zon met een zingend roodborstje op de achtergrond, terwijl je eigenlijk op zoek was naar iets anders? DSC06662
Serendipiteit in optima forma, openstaan voor het avontuur, en dat is wat er telkens weer plaatsvindt bij het maken van kortstondige kunst en het werken met het materiaal dat voorhanden is.Kijken, je verwonderen, spelen, ervaren, waarnemen met al je zintuigen, creëren, toewijding, aandacht, het zijn allemaal facetten die aan de orde komen bij het creëren van Ephemeral Art.
En dat is te merken bij deze workshop. We werken met meegebrachte materialen uit de natuur van verschillende Seats4Silence locaties. Na de aanvankelijke stilte waar iedereen zijn eigen eilandje op de vloerbedekking vorm geeft, ontstaat vanzelf de speelsheid die nodig is om verbindingen te maken en één geheel te creëren. In zeer korte tijd ontstaat een prachtig en verrassend geheel en wandelt de creatie als vanzelf naar de gang waar een speels spoort het grijs van de vloerbedekking begroet. Klik hier voor video verslag.

margreet2Het was verrassend, niet alleen voor de deelnemers en de bezoekers die daarna een kijkje namen, ook voor mij. Ephemeral Art is van korte duur, de schillen, takken, bladeren en bessen hebben we opgeruimd, maar de indruk blijft. Met dank aan alle deelnemers, Seats2meet.com en Eline van de Veen als facilitator van Seats4silence.

Margreet Ubels, kunstenaar
www.margreetubels.nl

Mijn vraag aan jou:
Wat inspireert jou in dit artikel? Hoe kan je dat praktisch toepassen?
Deel je inzichten met anderen hieronder in het vakje!

, , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Julia Arnscheidt
9 jaren geleden

Wat mij inspireert? Het creeren van iets moois, eerst alleen en daarna samen door de verbinding met het mooie van anderen op te zoeken. Tot nu toe gebruik ik de materialen in de natuur vooral als spiegel, maar ik vind het erg leuk om daar het aspect schoonheid of kunst creeren aan toe te voegen. Ik weet nu nog niet hoe precies, maar dat gaat komen. Dank voor dit mooie artikel!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x