Samenwerken vanuit autonomie

koorddansenKoorddansen in het netwerk
Samenwerken is mijn grootste hobby. Als zelfstandig professional een grotere uitdaging als in de rol van werknemer. Het is leuk EN spannend om, zoals in iedere relatie, steeds eerlijk en transparant te zijn. Aan de ene kant van elkaar durven te leren en met elkaar mee te bewegen EN tegelijkertijd te blijven verbinden naar binnen en de samenwerken steeds te blijven toetsen aan mijn gevoel.
Aan der lijve ondervind ik het koorddansen met het project seats4silence. Mijn proces wil ik als actueel voorbeeld met jullie delen. Ik ben benieuwd of jullie deze stappen herkennen in jullie eigen samenwerkingsprojecten.

Startpunt
Ergens begin dit jaar nodigde Ronald van den Hoff mij uit samen aan de slag te gaan met “stiltestoelen”. Stilte- en rustplekken die een mooie aanvulling zijn op het ontmoetings- en vergadernetwerk van seats2meet.com. Dat leek eerst niet te passen in mijn plan. Mijn focus is gericht op marktonderzoek, het schrijven van een boek voor mijn doelgroep en het opbouwen van een netwerk rondom samen werken en wonen in het groen. Dat is iets anders als stoelen verhuren.

Omdenken
Toen heb ik de vraag omgedraaid: In welke vorm  kan een pilot stiltestoelen mijn eigen bedrijfsopbouw Zin in Buiten versterken?

  • In het concept kan ik een gratis ervaring bieden, een dagje buitenleven ipv een e-book. Is dat niet veel leuker voor mijn doelgroep?
  • Via de pilot leg ik gemakkelijk contacten  en kan ik mijn visie van nieuwe netwerken en lokale economie op het platteland toetsen in de praktijk.
  • In mijn Business University leer ik om naast werkinkomen ook een vorm van passief inkomen in te bouwen. Seats4silence betekent voor mij tijd investeren op eigen risico, met mogelijk (deels passieve) verdiensten op de langere termijn.

Seats4silenceoutdooroffice.3810.howto
Hoe kan ik klein en gemakkelijk starten? Ik wil experimenteren EN tijd overhouden voor mijn boek en werkinkomen. Ronald bood gratis gebruik van online locatiepresentatie en reserveringssoftware. Ik heb een netwerk in de Kromme Rijnstreek en deed een oproep voor locaties voor de pilot. Als er serieuze reacties zijn, komen we bij elkaar voor een opstart. Zo niet, stopt het hier.
En ja hoor, het idee sloeg aan. 14 april kwamen we bij elkaar op een streekevent. En na een uurtje hadden we een koplopers groep en de hoofdlijnen voor de visie. Online maakten we locatiepagina’s aan en communiceerden we over naam en teksten. Op 2 juni, in de week van de deeleconomie lanceerden we de pilot: seats4silence. 

Twijfels?
Veel mensen enthousiast over het idee. Nog beperkt aantal reserveringen. En er komt heel wat werk en netwerken bij kijken om het idee verder te laden. Genoeg goede ideeën, die ik niet allemaal zelf wil en kan uitvoeren. Veel mensen zoeken contact en hulp. EN ik wil nog geen taken uitbesteden, zolang ik zelf nog niet verdien. Hoe kan ik het concept in voor mij hanteerbare snelheid laten groeien? En wie zit er aan het roer? Kan ik in deze samenwerking helemaal op mijn gevoel kan afgaan?

Samen EN persoonlijk koers houdenpuzzel
(Hoe) kan ik mijn eigen koers houden in deze samenwerking? Mooie vraag om steeds weer te stellen. De zomerstop is een prachtige periode om ervaringen te laten bezinken.
Deze eerste maanden hebben Ronald en ik afgesloten met een goed gesprek, zodat we weten wat we aan elkaar hebben. EN ons lijntje is niet het enige. Ook de inmiddels acht locatiehouders zijn aan de slag. En een groep wandelcoaches, en een groep stilte promotors. Wat een kunst om op alle lagen het gesprek te blijven voeren over de vraag: waarom doen we dit samen?

Mijn koorddansen
De uitkomst? De tijd zal het leren. Samenwerken in society 3.0 is niet op basis van een vooropgezet plan. Al bepalen we als initiatiefnemers wel het speelveld. Terugkijkend zijn dit mijn ingrediënten in het koorddansen:

  • Kennis maken, gedeelde inhoud en energie ontdekken
  • Klein starten en zo snel mogelijk concreet maken
  • Open en direct communiceren: zowel informatie en kennis delen als twijfels en onzekerheden benoemen (vertrouwen, verwachtingen verantwoordelijkheden)
  • Actie afwisselen met laten gebeuren, experimenteren, leren en evalueren
  • zsm stoppen met dat wat niet past of klopt.

Ik ben benieuwd hoe jij dat doet:
koorddansen in het netwerk. Je eigenheid behouden in samenwerking, zodat de gezamenlijke energie hoog blijft. Herken je elementen uit mijn proces?
Heb jij tips en wil jij jouw ervaringen delen? Dat kan hieronder.
Alvast dank voor het verrijken en het delen van dit artikel.

Succes met jouw project in transitietijd!
Eline van de Veen

,

Subscribe
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Gouman
9 jaren geleden

Wat voor mij goed werkt tijdens het samenwerken is het hebben van kernwaarden, en een missie.

Alles wat je doet kun je daar dan aan testen. Geeft gelijk inzicht of je met de juiste dingen bezig bent.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x