Gastblog door Helmer Wieringa – Land & Co
Als je een plan maakt, maak je vaak een ‘eindplaatje’. Je hoopt dat de weg er naar toe een rechte lijn is. Dat is meestal niet handig. Om twee redenen. Voor jezelf als eigenaar-gebruiker geeft een eindplaatje je geen ‘speelruimte’. Je raakt snel gefrustreerd als het anders loopt. Een eindplaatje leidt ook gemakkelijk tot regel-frustratie. Je idee past immers vaak (net) niet binnen het huidige beleid. Herkenbaar? Dan is een tijdelijk experiment je kans!
‘Tijdelijk’ om te experimenteren met wat je wilt
Allereerst je eigen speelruimte. Weet je echt wel zeker wat je wilt? Of ga je eerst maar eens verbouwen om groepen te ontvangen, in de hoop dat de verhuur wel goed komt? Veel erf-eigenaren bijten zich vast in een mooi getekende droom – het eindplaatje. Maar wat is je ervaring met de gewenste activiteiten; wat is je referentie? Waarom onderzoek je op je erf niet eerst wat je wilt met erfdelers?
“Ja hallo, hoezo kan ik wonen tijdelijk oefenen?”
Is dit je reactie, dan zit je al aardig vast. Een erf delen kan op verschillende manier. Er zijn verschillende vormen van samen-leven mogelijk. Dat kun je oefenen. Bijvoorbeeld in een zomermaand met caravans of tijdelijke logeerplekken. Allerlei aannames worden dan zichtbaar: Hoezo één huiskamer, hoezo drie keukens, hoezo één huishouden, hoezo mijn privétuin, hoezo honden door mijn sla, hoezo afval scheiden? Kortom, probeer dit uit! Of doe tijdelijk (wel minstens een maand) mee als logé op een andere erfdeelplek, ook grandioos!
Heb je plannen voor educatie, zorg, extra vee, recreatie, mede-ondernemers, nieuwe bodemverbeteraars of iets anders? Experimenteer daar ook eens mee, tijdelijk en misschien kleinschalig. En daarna pas ‘verbouwen’ en investeren in de hardware.
Het tijdelijke experiment stoelt niet alleen op ‘corona-sympathie’ maar past ook in de sfeer van regelgeving. Maar let op: je moet wel vertellen dat het een tijdelijk experiment is, en dat ook menen.
‘Tijdelijk’ als experiment binnen de wet
En dan de wet. In de wereld van bouwen en het gebruik van gebouwen (en erf) is tijdelijkheid een in de wet geregeld thema. Architecten en aannemers leiden je te snel naar plannen, die onbuigzaam zijn als beton. De wet geeft echter ruimte voor tijdelijk gebruik, voor tijdelijk gebouw, voor tijdelijke opslag, voor tijdelijke tenten, voor tijdelijke tiny houses, voor tijdelijke mantelzorg.
Ik zie vaak dat ondernemers eerst de bouw rond willen hebben. Ik zie vaak dat een deel wordt vertimmerd voor slaapruimte zoals Bed & Breakfast. Hoezo? Met een experiment met pipowagens of glamping-tenten kan je leren wat gasten verwachten. En ook belangrijk: wat gasten op je erf doen met je woonplek en je bedrijf. Na zo’n experiment weet je beter wat je wilt, voor jezelf én voor je opdracht aan de architect, aannemer of ambtenaar.
Tijdelijkheid als strategie – juist in een coronajaar
Met corona nog in beeld kun je ook experimenteren met tijdelijk theater, afhaal-pluktuin, eten met afstand. Als erfdeler in spe kun je de coronatijd gebruiken voor speciale acties. Wat maar bij je past om jouw visie en ‘toon’ uit te dragen. Zolang het maar een voorproefje is van wat je in je grotere plan wilt doen. Een aparte beeldenroute met thee in thermoskan, een kinderprogramma, afhaalmaaltijden? Dit alles is natuurlijk gericht op wie je wilt werven voor je grote plan.
Kortom: doe wat in 2021
- Geniet van je speelruimte en gebruik de regel-ruimte. Doe Mijn Tijdelijk Experiment.
- Inspireer anderen met jouw 1e idee voor een experiment. Beschrijf het onder dit artikel. Het kan ook een ervaring zijn van afgelopen jaar.
Gastblog door Helmer Wieringa – Land & Co, januari 2021
Helmer is RO adviseur en geeft samen met Eline de leergang: nieuw idee op mijn erf.
Hulp nodig?
De leergang: nieuwe activiteit op mijn erf kan je helpen met het maken van je plan en een stappenplan van idee naar uitvoering met passende experimenten.
Wij komen graag als ‘proefkonijn’ op je erf. Kamperen bijvoorbeeld.
Leuk aanbod. Wie wil deze proefkonijnen ontvangen?
Leuk idee, ik ga er mee spelen.
Ik ben benieuwd. Wil je met ons delen als je weet wat het wordt?
Inspirerend 🙂 Ga ik eens over nadenken!