Hoe realiseer je nieuwe functies op je erf met tiny houses – ondanks alle regels?

Gastblog van: Helmer Wieringa specialist Ruimtelijke Ordening
Met webinar mei 2021 – lees en kijk verder onder de foto.

Tiny houses zijn populair. Het concept daagt uit en inspireert. Het is ecologisch en duurzaam, betaalbaar en ‘ontspullend’. De belangrijkste troef: het doorbreekt starheid in de regels voor nieuwe functies op je erf.

Sympathieke uitzondering

Tiny house omvat als idee allerlei functies; van echte ‘kleine huizen’ en tijdelijke woonplekken tot zorgeenheden en eco-mobiele ‘caravans’. Ze zijn lekker klein, betaalbaar, klimaatneutraal, zelfvoorzienend, verbonden met buiten, zelf te bouwen.

Maar een tiny house heeft nog een voordeel. Het heeft een sympathieke uitzondering in ons regelland.

Regels tiny house

Elk tiny house is een gebouw op een plek. Alle regels die voor een villa gelden, gelden ook voor een tiny house. Regels voor het bouwen vind je in het Bouwbesluit. Regels voor de plek in het bestemmingsplan. Wat je mag verplaatsen over de weg, lees je in de Verkeerswet. Verder vind je regels over materialen en techniek in Kema, CE en dergelijke, en over afvoer water bij het waterschap. En dan zijn er nog regels over praktische details als drinkwater, elektra-aansluiting en verzekering.

Waarom denken regelmakers toch ontspannen mee bij tiny houses, terwijl ze in de  stress schieten bij gebruik van standaard stacaravans?

Tiny houses als oplossing voor iets groters

Er is woningnood, er is een startersprobleem. Tiny houses bieden een antwoord om betaalbaar te starten. Er is behoefte aan nieuwe woonvormen en nieuwe mengvormen van koop en huur. Met tiny houses heb je een bouwsteen voor behapbare bouwprojecten. Er zijn lege gebieden omdat de economie anders loopt. Met tiny houses kun je tijdelijk het terrein bewonen.

Er moet meer natuur en bos komen. Met tiny houses kun je wonen en nieuw groen samen organiseren. Er zijn stoppende boeren met grauwe, stille erven. Met tiny houses krijg je nieuwe,  groene leefbaarheid op een erf. Er zijn zorgcliënten die alleen met ‘buiten’ beter worden. Met tiny houses krijgen zij een beschermde woonzorgplek in de ‘natuur’. We moeten kritisch zijn op gebruik grondstoffen en klimaateffecten.

Met tiny houses doen we kennis én woonervaring op. Kinderen moeten spelend de natuur ontdekken. Met tiny houses leren kinderen hun verbinding met de Aarde én de buren kennen.

Kortom

Tiny houses zijn een sympathiek breekijzer voor vastlopende projecten. Als het tiny house idee echt ‘goed’ is voor iets groters, blijkt dat regels helemaal niet star hoeven te zijn. We delen graag hoe je dat principe toepast in je plan in het buitengebied.

Meer weten?

Bekijk de opname van de webinar van mei 2021: “Hoe kun je tiny houses gebruiken om nieuwe functies op je erf mogelijk te maken – ondanks alle regels? Je leert denken vanuit de principes achter de regels en hoe je daar slim en pragmatisch mee om kunt gaan in je eigen planproces.

.

, , , , , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
11 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Eddy Exmann
Eddy Exmann
2 jaren geleden

Hoe geef ik mijn idee vorm, zodat ik een stap kan zetten naar buren, bank en gemeente/provincie?
Hoe zorg ik bij het realiseren van het plan maar ook daarna dat ik de regie houdt over wat er op mijn erf gebeurt?
Worden eventuele verdiensten als inkomen gezien door de overheden?

regine griep
regine griep
2 jaren geleden

Hallo Eline, ik zou de presentatie graag ontvangen na afloop, ik kan helaas ook niet op die tijd… alvast bedankt

Chantal ten Cate
Chantal ten Cate
2 jaren geleden

Ik zou de precentatie ook graag na het het webinterface ontvangen.
Ps kan ik via mijn mobiel op zoom?

Marije Boersma
Marije Boersma
2 jaren geleden

Ik heb dit helaas niet op tijd gelezen, is er een mogelijkheid om de sessie terug te kijken?

Petra Rasker
Petra Rasker
7 maanden geleden

Interessant en hoopgevend. Bedankt voor dit inspirerende verhaal.
Met vriendelijke groet, Petra Rasker

11
0
Would love your thoughts, please comment.x