Delen als verdienmodel?

Bij Seats2meet.com werkt het. Als de verdiensten teruglopen gaat het team nadenken over wat ze nog meer kunnen delen. Want delen trekt mensen aan, die met elkaar iets gaan doen. Seats2meet.com deelt al werkplekken en catering, en voegen daar bijvoorbeeld een extra evenement aan toe. De verdiensten trekken aan in de maanden erna, omdat een deel van de betrokkenen een zaal huurt.

“Moet ik gratis lunches weggeven?”

lunch delenZorgelijke blikken ontmoet ik bij geïnteresseerden locaties voor Seats4silence. De pilot van werkplekken in de natuur, op kleinschalige groene locaties. Omdat op de grootste Seats2meet locaties lunches niet betaald hoeven te worden is er verwarring. Mensen denken onterecht: delen = weggeven van lunches = tijd en geld weggeven in plaats van verdienen. “Dat ga ik toch echt niet doen”.

Delen als verdienmodel: theorie

Gratis als verdienmodel betekent dat minimaal één klantsegment profiteert van een gratis aanbod, dat wordt gefinancierd door een ander klantsegment of een ander deel van je verdienmodel. Belangrijk is dat het inkomsten gedeelte goed werkt en versterkt wordt door het delen. In het boek Business Model Generatie worden drie patronen uitgewerkt:

  1. Reclame gebaseerde platforms. Bijvoorbeeld de gratis forenzen kranten. Met net genoeg nieuws voor een treinreis, heel veel lezers en veel adverteerders is iedereen blij.
  2. Gratis diensten met betaalde premium mogelijkheden. Dit is vaak online. Denk aan LinkedIn. Heel veel gratis gebruikers en een klein percentage neemt een premium dienst af. De premium dienst is goedkoop te maken en financiert het hele platform.
  3. Bait & Hook (Lok-aas en haak). Het gratis aanbod zorgt voor herhalingsaankoop. Denk aan de gratis mobiele telefoons, die gekoppeld zijn aan abonnementen. Aan de scheermeshouder van Gilette, die vervolgens heel veel losse mesjes verkoopt.

Bij alle voorbeelden is het duidelijk dat niets zomaar wordt weg gegeven. Het verdienmodel is vooraf duidelijk en het delen is onderdeel van de marketingstrategie. Gekke Henkie? Echt niet dus. Wel is vertrouwen nodig om bouwen aan jouw netwerk, net zo serieus te nemen als verdienen op korte termijn. Het spannende is, dat je niet van te voren weet hoe en wanneer het resultaat naar je terug komt. Dat noemen we asynchrone wederkerigheid.

Nu jij: 5 toepasbare principes

De principes zijn uitgewerkt met voorbeelden voor groene locaties, maar kun je ook vertalen naar een ander type onderneming.

  1. Delen is netwerken

delen31Als je jouw groene locatie deelt, kun je dat zien als netwerken op eigen locatie. De gasten ervaren zelf de meerwaarde van de omgeving en jij kunt de ontmoeting benutten om hen beter te leren kennen. Hun behoeften, doelen etc.

Ondertussen verkoopt jouw plek zichzelf. Daarom deel je het beste plekje. De eerste indruk en de ervaring van de dag bepaalt hoe zij hun ervaring delen. De kwaliteit (= niet kwantiteit) van de ontmoeting met jou is daar belangrijk deel van. Als het contact goed verloopt zullen de gasten vragen wat er nog meer gebeurd op het terrein en kun je vertellen over je betaalde activiteiten. Je hebt niet alleen contact met je gast, maar potentieel toegang tot zijn hele netwerk.

  1. Deel je overvloed

Deel dat wat kwaliteit heeft en je weinig moeite kost. Bij Seats4silence is dat in ieder geval rust en ruimte, en iedere locatiehouder kan daar iets persoonlijks aan toevoegen.

Bij S2M zijn de gedeelde werkplekken gesitueerd in een centrale ruimte waar ook de ontvangst en de catering aan gekoppeld zijn. Dat kost nauwelijks extra personeel en relatief weinig ruimte. De lunches worden alleen daar gedeeld, waar voor veel vergaderende mensen betaald wordt gekookt en dat beetje extra lunch relatief weinig kost.

  1. Overvloed is persoonlijk

Deel  niet ten koste van je inkomsten. Afhankelijk van je verdienmodel bepaal je wat je wilt en kunt delen. Wat je deelt wordt in marketing wel “front end” genoemd, wat je verkoopt een “back end”. Een lunch is bij S2M deel van het front end, voor een cateraar op een Seats4silence locatie een deel van zijn back end.

Als jouw hoofdinkomen komt uit kleinschalige catering geef je liever geen gratis lunches, want ieder item wordt met zorg gemaakt en is een exclusief streekeigen, of zelfgebakken product. Wel mag jouw flexwerkende gast de hele dag blijven op die heerlijke plek op 1 consumptie, met stroom en wifi en zonnekap voor de laptop.

Als je hoofdinkomsten komen uit coaching, ontwikkeling of educatie heb je een ander verdienmodel dan de cateraar. Waarschijnlijk is het dan het gemakkelijkst om een flexwerker zelf een thermos te laten vullen. Kost je bijna geen tijd en geld en je kan focussen op dat deel van je onderneming waar je je het meeste waarde creëert.

  1. Delen is niet weg geven

Delen is uitnodigen en is bij ons niet echt gratis. Bij Seats4silence en S2M gaan we uit van wederkerigheid. Je deelt een werkplek in ruil voor een wederdienst in het netwerk. Delen is een uitnodiging tot samenwerken. Kennis en verhalen delen, elkaar helpen met elkaars doelen.

De ruil hoeft niet tussen 2 personen te zijn. Betrokkenen voegen toe aan het grotere netwerk en beide kunnen ook ontvangen uit het grotere netwerk. Opnieuw de term: asynchrone wederkerigheid. Dat wat gedeeld wordt noemen we ook wel sociaal kapitaal (SC) en zie je terug op onze facturen als €0,- (SC)

Door jouw locatie te delen bouw je aan een actief betrokken netwerk. Als het goed gaat groeit de onbekende naar vriend, van vriend naar klant, en van klant naar ambassadeur.

En als laatste stap van ambassadeur tot mee maker. Zij maken de stap van communicatie tot co creatie, van 2.0 naar 3.0. Mee makers zijn partners geworden op jouw locatie, of in het platform Seats4silence. Vrienden, die direct ambassadeur of partner worden zijn natuurlijk ook prima.

  1. Deel inclusief het verhaal

Een nieuwe werkwijze vraagt uitleg. Neem de tijd om te vertellen waarom je deelt en wat je graag wilt bereiken. Vraag je gast daarbij te helpen met bijvoorbeeld een review voor je locatie of post op social media over de goede ervaringen. door  tijd te nemen om elkaar te leren kennen ontdek je vanzelf hoe je elkaar kunt helpen. Creativiteit welkom, op een van onze locaties mag je ook wel komen wieden in ruil voor een biologische lunch.

Zonder uitleg kan “Gratis” soms onderwaardering voor je aanbod oproepen. In het geval van een online product merk je dat niet zo, een teleurgestelde gast is wel storend.

Maatschappelijk delen

Natuurlijk kun je delen vanuit innerlijke waarde. Dat geldt ook voor Seats2meet en Seats4silence. Het faciliteren van ontmoetingen met elkaar en met de natuur, ervan uitgaande dat daar  mooie dingen ontstaan. EN ondernemers kunnen dat alleen blijven doen als er voldoende wordt verdiend. Sluit niet uit dat maatschappelijke deelnemers ook heel welkom zijn in ons waarde netwerk. Mijn persoonlijke invulling lees je hier>>

Deel je reactie: Kun je nu aan de slag?

Wat is je belangrijkste inzicht en welke vragen roept het nog bij je op? Dit aspect van Seats4silence vraagt de meeste uitleg en ik ben heel benieuwd of dit artikel jou verheldering geeft. In de praktijk blijf je uitproberen en fine tunen om een passende manier van delen en verdienen te realiseren.

Heel veel succes met jouw eigen initiatief. Met jouw reactie draag je bij aan het begrip en de mogelijkheden die we samen opbouwen. Wat is jouw belangrijkste inzicht en welke vragen roept het nog bij jou op? Laat het mij a.u.b. weten in een reactie hieronder.

 

, ,

Subscribe
Abonneren op
guest
7 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Tess Doucet
9 jaren geleden

Tja. Ik wil wel, (en doe ook,) maar.. roept nog veel vragen bij me op. Ten eerste, de voorbeelden die je noemt (reclame, bait-and-hook, premium) vind ik meestal irritant en niet overtuigend (hoewel ik er wel van profiteer). Alleen WhatsApp “klopt” voor mij; na een (twee, drie? weet niet) jaar gratis gebruik, betaal ik nu een klein bedrag per jaar; dat is het me waard en ik hoop dat ze “uit” kunnen. Ik mis nog steeds in “verdienmodel” (term) en associatie met geld de waarde. Dat heeft voor mij met geld te maken; het klopt niet als waarde. Banken creëren… Lees verder »

Tess Doucet
9 jaren geleden

Was net even op een LinkedIn groep, daar kwam een mooie opmerking voorbij die ik hier graag wil toevoegen:

“Het bestaat alleen als je het weggeeft”. (na gesprek tussen Marina Oxenaar en Peter Oomen van De Zeven)

Groet : )

Tess Doucet
9 jaren geleden

Dank voor de tip, ik ga het e-book bekijken!

Paradoxen omarmen klinkt mooi.

Ik denk dat het voor mij te maken heeft met onderzoeken waar het wringt, zijn daar “gaten”, mis ik iets, is het al rond of compleet of… en dat dan aan- invullen.

Blijft een mooi, prikkelend blog van jou, dank : )

ireen
9 jaren geleden

Ha Eline, ik vond je site via Kitty’s blog/remake. ‘Ik durf wel’ schreef je. Nou, eerlijk gezegd ben ik een beginnende blogger en kamp net als de meeste mensen met een concentratie probleempje….. als een blog meer dan 150-200 woorden is vind ik het te lang. Je hebt een hele mooie website maar dit is geen blog, meer een sales pitch of een e-book. Ik heb vrij veel gelezen en vindt het interessant maar voor mij mag je dit opknippen in 10 blogs of zo 🙂 . Die zal ik graag allemaal lezen!

ireen
9 jaren geleden

Wat leuk! Daar ben ik nog niet aan toe…. eerst nog heel veel lezen en schrijven en dan ga ik het bij de volgende groep ook proberen. Heel veel succes!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x