Hij leunt wat achterover en kijkt me onderzoekend aan. We zitten achter glas bij de kloostertuin van de domkerk. “Mag ik je feedback geven?” “Natuurlijk”, zeg ik dapper, “kom maar op”. “Je komt idealistisch op mij over. Waarom gebruik je niet meer concrete voorbeelden in je communicatie? Ik heb er 347 voor je in de aanbieding.”
Kun je geld verdienen met natuur?
“Ja, dat kan”, zegt Hans Kamerbeek. In zijn boek ‘Ondernemen met natuur’ vertelt hij ook hoe je dat kan doen. Als financieel onderzoeksjournalist heeft hij verdienmodellen, besparingen en tips verzameld uit de praktijk van het natuurbeheer.
De overheid geeft de laatste jaren steeds minder subsidie voor het beheer van natuur en landschap. Dat dwingt eigenaren van natuurgrond, zoals landgoedeigenaren en natuurorganisaties, om meer eigen inkomsten te genereren. Volgens Hans ligt de toekomst in multifunctionele natuur: “Hoe meer functies groen heeft, hoe minder afhankelijk ze is van subsidies en de politieke tijdgeest”. Rendabele functies, bijvoorbeeld streekproducten, kunnen onrendabele functies financieren, zoals bijvoorbeeld heidebeheer. “De mogelijkheden daartoe verschillen per gebied en per eigenaar. Dé oplossing bestaat niet.”
Boek
Zijn boek)* is een inspiratiebron voor iedereen die (meer) wil ondernemen in de natuur. De voorbeelden zijn gerubriceerd in de thema’s: productie, gezondheidszorg, publiekstrekkers, recreatie en sport, jeugd, boeren en natuur, huizen en ander rood, maatschappelijke diensten, gebiedsaanpak , schenkingen en fondsen, sponsoring en cobranding, kostenbesparing en wat er nog meer kan.
Hans is net begonnen aan een digitale database. Het gaat 1,5 jaar duren voordat alles ingevoerd is. Tot die tijd gewoon het boek kopen als je alles wilt weten:). Je kunt hier de eerste beschreven verdienmodellen vinden.
Vul jij aan?
Wij zijn ook nieuwsgierig naar jouw ervaringen met verdienen met natuur. Laat hieronder weten hoe of meld je aan voor een gastblog. Wie weet komt Hans bij je langs om zijn database aan te vullen. Met tip 348, 349, 350….
Ik verdien geld met natuur omdat ik een meerwaarde bied voor bedrijven en organisaties in de recreatie: ik zorg nl. voor meer tevreden gasten, meer herhaalbezoek en meer mond-op-mondreclame. Dus mijn meerwaarde zit buiten de natuur, maar ik doe het wel met de natuur (of cultuur). Ik gebruik de omgeving als bron voor die tevreden gasten. Ik heb gemerkt dat ik op deze manier wat buiten het veld natuur = dus gratis kan blijven. Binnen de natuursector zelf valt het me op hoe vaak die koppeling natuur = gratis nog wordt gemaakt. Dan krijg ik vragen als: je vindt het… Lees verder »
Wat leuk Laurien, er is inderdaad zoveel moois te ontdekken. Dat wordt onvoldoende benut. Mooi dat jij buitenondernemers helpt omdat beter in kaart te brengen en te gebruiken voor een betere verblijf van hun gasten.
Ja, het gevoel dat natuur gratis moet zijn is paradoxaal. De natuur en aarde is voor iedereen. Dat betekent nog niet dat degene die het beheer op zich neemt, alleen voor de kosten moet op draaien. Een gevoelige discussie.
Ha, dat gratis-idee bij de natuur is juist de bron van een boel ellende. Alles kost geld, behalve dat waar we zelf onderdeel van uitmaken. Wij ZIJN natuur.
Hoe bedoel je dat precies, Kitty?