Honderden mensen willen erf delen

Gastblog door Pieter Parmentier, initiatiefnemer van www.erfdelen.nl        

Toen we twee jaar geleden begonnen met plannen maken voor samen buiten wonen in onze volgende levensfase, wisten niet dat zoveel anderen ook willen erf delen. We ontwikkelden een simpel concept en vonden een geschikte boerderij locatie. Pas toen onze website www.erfdelen.nl bekendheid kreeg en verschillende media het oppikten, bleek dat honderden mensen in het hele land met dezelfde ideeën rondliepen.

Kleinschalige oplossing voor leegstaande boerderijen

Sociaal, duurzaam, kleinschalig en goed voor het platteland zijn de basis elementen van ons concept. In combinatie met de ontwikkeling dat veel boerderijen leeg staan, is het eigenlijk geen wonder dat niet alleen burgers maar ook overheden interesse hebben.

Want wat kun je doen met vijf boerderijen die per dag leegkomen in Nederland? Dat kun je als een probleem zien maar ook als een kans. Want de tijd van de grote trek naar de steden is in Nederland wel grotendeels voorbij. Wonen in de stad is duur (zie de berichten van de laatste tijd in de media) en op het platteland gezonder, om maar eens een paar verschillen te noemen. En als je voor je werk niet in de stad hoeft te wonen of zijn maar er zo nodig toch in korte tijd wilt wezen, waarom zou je dan niet voor de groene omgeving kiezen?

Er zijn dus veel boerenerven in principe beschikbaar. Uiteraard mag en kan niet overal zomaar een woonbestemming komen maar op veel plekken wel. Op basis van de ervaringen van de Erfdelen groep onderzoeken we wat de mogelijkheden en knelpunten zijn.

Doelgroepen

  • Een sterk groeiende en nog jaren doorgroeiende groep zijn de ouderen, zeg maar 65 plus.[1] Deze groep zou zeer gebaat zijn bij voorzieningen waar ze zowel aanspraak als privacy hebben; een sociale woonomgeving dus. Waar bovendien de mogelijkheid bestaat om dingen samen te doen en te delen en bijvoorbeeld zorg samen in te kopen.
  • Voor starters, studenten en anderen die klein willen wonen of het geld niet hebben om groter te wonen, zijn in ons land veel te weinig mogelijkheden. Zou het niet mooi zijn als zij door kleine, eventueel tijdelijke, antikraak of deelwoningen en door dingen zelf en samen te doen, een betaalbare groene en sociale woonplek kunnen ontwikkelen?
  • Door de mogelijkheden van internet zijn veel ondernemers en andere werkenden niet gebonden aan de stad of een bepaalde regio. Sterker zelfs, voor veel bedrijven, adviseurs, startende ondernemers, en anderen hebben steden belangrijke nadelen zoals files en hoge prijzen. Bovendien kun je vanuit huis werken combineren met gezins- en huishoudelijke taken. Dan is wonen en werken op het platteland in een groene omgeving een mooie optie.
  • In navolging van de zorgboerderijen formule zijn nog allerlei andere vormen van wonen, werken en zorg te bedenken waarvoor boerenerven geschikt gemaakt kunnen worden. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat een natuurlijke omgeving een gunstige invloed heeft op de fysieke en geestelijke gezondheid.
  • Voorzieningen voor educatie & contemplatie, (tijdelijke) woon- en werkplekken voor vluchtelingen, flexplekken gecombineerd met netwerkmogelijkheden, cursussen, sportfaciliteiten, natuuronderhoud, enzovoort, en zo voort.

Realisatie

Locaties, doelgroepen en gegadigden lijken er genoeg te zijn maar hoe realiseer je zoiets? Want er zijn ook allerlei obstakels te bedenken. We leven tenslotte in een land waar voor alles regels zijn. Bestemmingsplannen kunnen heel strak gehandhaafd worden en niet iedere overheid is happig op burgers die initiatieven nemen. Bijvoorbeeld omdat veel gemeenten al jaren met bouwgrond zitten die veel geld gekost heeft en nodig verkocht moet worden.

Die overheden zitten niet te wachten op burgers die hun eigen woonwijk in het buitengebied starten. Anderzijds willen we het platteland en de kostbare natuur niet vol zetten met ongeregeld bouwwerk. Iets zinnigs doen aan de leegloop van het platteland is natuurlijk wel weer heel loffelijk. Kortom, met gezond verstand duurzaam bouwen aan sociaal aantrekkelijke woonerven, zou heel welkom zijn.

Kennis delen over erf delen

Pieter Parmentier

Ons project Erfdelen in de gemeente Deventer kan gezien worden als een pilot, waarna we de ervaring die we opdoen ter beschikking stellen aan anderen. Sinds kort verzorgen we een nieuwsbrief voor geïnteresseerden. Neem hier contact op om je daarvoor aan te melden.

 

 

Lees meer praktijkvoorbeelden

Maatjes voor erf delen vind je in de besloten facebookgroep Zin in Buiten. Kennis over erftransformatie kun je delen in de LinkedIn groep Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB).

 

[1] Tot 2030 een stijging naar vier miljoen en een jaarlijkse toename van alleenstaanden met 30 tot 40 duizend.

 

 

, , , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x