Zo doe jij het toch ook? Eerste tanden poetsen, dan flossen en daarna spoelen. Laatst vertelde mijn tandarts dat het resultaat beter is, als ik de volgorde verander. De tandpasta komt dan beter op de tanden. Zo’n onverwachte werkvolgorde kan ik je ook aanraden, als je een boerderij zoekt voor collectief wonen.
Hoe vind ik een boerderij voor meer huishoudens?
Helaas staan deze boerderijen niet kant en klaar op internet. Ook op Funda kun je niet zien welk aanbod geschikt is voor meer huishoudens. De boerderijen moeten nog verbouwd worden. En jullie wens moet ook nog passen in het bestemmingsplan.
Kan ik Funda niet gebruiken?
Op Funda in business kun je je wel oriënteren op het aanbod. Kies voor: ‘agrarische bedrijven’ en een regio. Op de volgende pagina filter je op: ‘overig agrarisch’. Je zoekt een bedrijf waar al langer niet in is geïnvesteerd. Een ouder bedrijf is beter betaalbaar en vaker geschikt om te verbouwen voor andere functie. Ik raad je aan, alleen aanbieders te benaderen als je voldoende financiering hebt. Een grote groep verkennende bellers kan onze pioniersactiviteiten een slechte naam geven.
Hoe weet ik of wij de boerderij als collectief mogen bewonen?
Dat kun je alleen bij de betreffende gemeente achterhalen. Op internet kan je het bestemmingsplan bekijken om te zien of je op de boerderij mag wonen zonder agrarisch bedrijf. Meestal mag dat niet, omdat een vrijkomende boerderij gemarkeerd staat als agrarisch bedrijf. Ook aan de balie zullen ze je nee verkopen.
Je hebt de beleidsmedewerker nodig van deze gemeente om te horen of een functiewijziging op deze plek mogelijk is. Collectief wonen op een voormalig boerderij is nog geen onderdeel van het beleid. De meeste kans op toestemming, vind je in de regio’s waar gemeenten vrijkomende boerderijen als een urgent probleem ervaren. Die vind je vooral in het oosten en zuiden van ons land.
Wow, dat is moeilijk zoeken
Een collectieve woonplek te creëren in het buitengebied is inderdaad een langdurig proces. En dat begint meestal niet met het vinden van een locatie. Je planvorming begint met een kerngroep, een gezamenlijke wensenlijst, en een organisatievorm met voldoende financiering. Dat samen vormt de basis voor je zoekopgave. In gesprek met een gemeente is het ook beter een serieus plan te kunnen laten zien, omdat deze woonvorm nog een onbekend concept is.
Zo is het ook gegaan met de groep van Pieter Parmentier en hun Veldhuis. Ze hebben met een kerngroep van vier een plan gemaakt en het Erfdelen concept ontwikkeld. Toen vonden ze een plek in hun eigen woonomgeving en maakten afspraken over de koop. Ze hadden de verkoper al langer op het oog. Het Veldhuis lag al 10 jaar te wachten op een nieuwe invulling en was nog niet in de openbare verkoop. Toen de deal gesloten was, zocht de kerngroep medebewoners in de kennissenkring.
Zijn er wel genoeg leegstaande boerderijen?
Er zijn nu al veel vrijkomende agrarische gebouwen. Het is zelfs een snelgroeiend probleem in onze buitengebieden. Voor een deel zijn nieuwe bestemmingen nodig. Dat betekent niet dat de boerderijen nu al leeg staan allemaal geschikt zijn voor collectief wonen.
In 2020 komen er waarschijnlijk extra boerderijen op de markt, omdat alle boeren dan moeten voldoen aan strengere normen voor uitstoot van ammoniak en fijnstof. In 2024 volgt er nog een golf vanwege de deadline voor asbest sanering. Deze milieuregels brengen veel kosten met zich mee, waardoor veel agrariërs zullen stoppen.
Waar kan ik hulp vinden?
Je kan hulp vinden in het groeiende netwerk van belangstellenden en professionals, die zich met dit onderwerp bezig houden. Het initiatief erfdelen.nl van Pieters groep is actief bezig met kennis delen en regiogroepen. Ook houdt zij enquêtes onder belangstellenden. Daar kun je je hier voor aanmelden. De resultaten kunnen we gebruiken om dit type zoekopdracht meer bekendheid te geven bij aanbieders, makelaars, overheden en andere betrokkenen.
Zelf bied ik hulp bij het maken van je plan via een leergang. Ben je al verder, dan kun je met je groepsplan een agrarisch makelaar benaderen; zo iemand als Anet van den Berk die me hielp met informatie op Funda voor dit artikel.
Kortom
- Ga pas echt zoeken naar een locatie, als je een serieuze groep hebt met een goed plan en voldoende financiering.
- Je hoeft je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van vrijkomende boerderijen.
- Je hebt wel een gemeente nodig, die open staat voor collectief wonen in vrijkomende boerderijen.
- Je moet van pionieren houden en geduld hebben.
En nu?
Wordt lid van de faceboekgroep Zin in Buiten – erfdelers NL en meld je aan voor de enquête bij de contactpersoon in jouw zoekregio van erfdelen.nl.
Met dank aan: Pieter Parmentier, Anet van den Berk en Audrie van Veen voor hun bijdrage aan dit artikel.
Verwante artikelen
- Het verhaal van erfdelen.nl
- Over leegstand en dromen van mede belangstellenden in de reacties
- Over de aankoop van een fort door drie huishoudens
- Over een prijsvraag voor de invulling van een leegstaande boerderij
- Over het contact met de gemeente met je plan
Hey Eline, wat een praktische blogpost die goed aansluit bij de vraag van een nieuwe groep hedendaagse huizenjagers. Fijn om dan alles zo duidelijk en doordacht op een rij te hebben!
Leuk idee om n besloten fb- groep te maken…waarin tips en ideeen en allerlei praktiese zaken gedeeld kunnen worden!
Ik ben lid van de groep die pas in Amsterdam voor t eerst bij elkaar gekomen is..
Maar er zijn geen duidelijke vervolgafspraken gemaakt…
Er zou eerst een kerngroep geformeerd moeten worden dus…
Kijken of dat gaat lukken…👍😊
Heel veel succes.
In de praktijk blijken veel mensen belangstelling te hebben. Ook daadwerkelijk aan de slag gaan blijkt, wel eens lastig. Je hebt in iedere groep een aantal goede trekkers nodig.
In mijn boek ondernemen buitenleven heb ik de stappen uitgewerkt die je met je groep laagdrempelig kan volgen.