Vroeger was “De Stal”, gewoon een stal
John ging er naar toe tijdens een time out periode om te herstellen van een burn out. Hij had een intensieve baan in de professionele sportwereld. De klusjes bij de stal waren rustgevend, niets hoefde, maar er is altijd iets te doen. John merkte dat het hem goed deed: weer, wind en beesten om zich heen.
Het idee ontstond “Als ik hier profijt van heb, hebben anderen dat misschien ook. Zou ik voor anderen ook een oase van rust kunnen creëren, waar mensen zichzelf kunnen zijn en zich op eigen manier kunnen ontwikkelen?”
John en zijn partner Maureen bedachten het plan voor een kinderboerderij en natuureducatiecentrum op de locatie van de stal, met de naam Spookbos. Genoemd naar het bos achter de boerderij. Ze konden de stal overnemen van de vader van Maureen en konden investeren door hun huis te verkopen. Het Spookbos is organisch gegroeid, stap voor stap. Daardoor hebben ze altijd kunnen werken zonder financiële stress en met de focus op de maatschappelijke waarde is er steeds ondersteuning geweest uit verschillende hoeken.
Natuurlijk begeleiden “De Stal”
Vandaag de dag is de zorgboerderij de grootste financiële drager van het Spookbos. De Stal is opgezet door Sabine en Linda Klaver, de dochters van John en Maureen. Inmiddels bestaat het team uit 11 (ortho)pedagogen waaronder Sabine zelf, die tevens zorgcoördinator is.
Het team begeleidt kinderen en jong volwassenen van 5 tot 25 jaar met ontwikkelingsproblematiek: bijvoorbeeld autisme, ADHD of angststoornissen. Op dit moment ongeveer 70 kinderen. De meeste van deze kinderen worden wekelijks in een vaste groep of wekelijks individueel begeleid. Sommige kinderen komen alleen eens per maand logeren.
De kinderen hebben veel baat bij de omgeving in de natuur en bij de dieren. Ze ontspannen hier snel en komen met plezier en dit geeft ruimte om te werken aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld sociale vaardigheden en emotieregulatie. De tevredenheidsscore is hoog en er is ruim voldoende aanwas van nieuwe cliënten via mond op mond reclame.
Meerwaarde samenwerking
Ook de kinderboerderij en natuur educatie centrum functioneren nog steeds prima en zonder subsidie. Drie kleinschalige bedrijfspoten en twee huishoudens zijn nu op het terrein gehuisvest. Het natuureducatiecentrum en de kinderboerderij hebben een brede lokale doelgroep. Niet alleen kinderen, maar ook ouderen komen er graag.
Door de combinatie van zorgcliënten en bezoekers kan er bewust gewerkt worden aan integratie en wederzijds begrip.
Succesfactoren op een rij
- klein starten, dicht bij persoonlijke drijfveer
- geleidelijk ontwikkelen, werken met eenvoudige middelen
- sterk maatschappelijk drijfveer, en deze ten alle tijde als kern houden
- sterke relatie met de overheid, door maatschappelijke inhoud en persoonlijk relatiebeheer.
- sterk in flexibel samenwerken in de familie
Het verhaal van de familie Klaver wordt uitgebreider beschreven in het gratit E-book Ondernemend Buitenleven.
En jij?
Ik ben benieuwd. Welke lering trek jij uit dit verhaal? Geef je reactie hieronder.
Wil je zelf een plan maken?
Schrijf je dan in voor de eerstvolgende leergang voor initiatiefnemers in het buitengebied.
Voor nog een voorbeeld van ondernemen met natuur. Zie onze website Knoest.eu
Ziet er mooi uit Willy, wat zijn jullie succesfactoren?
Het is belangrijk dat er een omvang is dat mensen elkaar nog kennen. Bijvoorbeeld dat een schooldirecteur de naam van de leerlingen nog kan weten. Ieder mens wil gezien en gekend worden. Jong en oud.
Eens Maria, dank je wel.